Jak je to s palmovým olejem?

Víte, kolik produktů ve Vaší domácnosti obsahuje palmový olej?
Je absolutně všude - od cereálií ke snídani přes šampóny, zubní pasty, až po pamlsky pro zvířata.
Výroba palmového oleje je hlavním hybatelem destrukce indonéských pralesů. Přestože se někteří výrobci již začínají obracet správným směrem, velké značky typu PepsiCo, Colgate-Palmolive a Johnson & Johnson jsou stále od tohoto cíle na hony vzdáleny.
Pokud velké světové průmyslové hráče nedonutíme k tomu, aby přestali drancovat indonéské pralesy, poslední přírodní stanoviště ohrožených orangutanů budou nadobro ztracena.
Indonéské pralesy mizí velmi rychle - jen za posledních 25 let byla zničena čtvrtina jejich rozlohy. A přes sliby a závazky velkých průmyslových značek je indonéská příroda devastována takovým tempem, jako nikdy předtím.
Prázdné sliby jsou nebezpečné. Loni spálily masivní požáry miliony hektarů indonéských pralesů. Živnou půdu požárům připravili výrobci palmového oleje: kácením a zapalováním pralesů, vysušováním a odvodňováním rašelinišť.
Víme, že taková situace nemusí nastat. Během loňských požárů čtvrt milionů lidí požádalo indonéského prezidenta Joko Widoda, aby přijal nápravná opatření. A zabralo to - Widodo rychle oznámil ambiciózní plán k záchraně indonéského přírodního bohatství. Nyní potřebujeme, aby podobný krok učinili také velcí světoví producenti, kteří nakupují palmový olej.
Pokud nepodnikneme konkrétní kroky, vrátí se požáry v příštích měsících.
Společně jsme silní a společně můžeme pralesy chránit - velké světové značky uživatelům naslouchají! Prosíme, přidejte svůj hlas a sdílejte tuto zprávu tak rychle, jak můžete.
P.S. Toto není kampaň, ve které bychom Vás žádali, abyste strávili mnoho hodin v supermarketu při vybírání produktů bez palmového oleje. K tomu, abychom dosáhli skutečné změny, musíme změnit celý průmysl. A právě proto Vás potřebujeme. Doufáme, že s Vámi můžeme počítat.
 

Kateřina Holubová
koordinátorka pralesní kampaně
Greenpeace Česká republika